суботу, 26 грудня 2020 р.

Атмосферна міні-забавка для дорослих :)

Якось непомітно нові (і так сподіваюсь, що таки тимчасові) правила сьогодення влізають під шкіру, у записники та щоденники, в голову.... Періоди відчайдушного самообмеження межують із "все набридло, хочу пообніматись". І це таки непросто....гм..недаремно, багацько наукових препринтів саме у галузі психології поповнили онлайн резервуари у 2020. І наразі дієвими пігулками від цього мракобісся стають хоча б рідкісні, але зустрічі-віддушинки. Такою стала і наша традиційна передноворічна "вечірка" у лабораторії. Вже кілька років підряд ми збираємось у невеличкій кімнатці, де колядуємо "Святу ніч" різними мовами, часом навіть під акомпонемент давньої арфи або не такої давньої гітари...Традиційний глінтвейн, зварений прямо на підлозі кабінету на "джмелику" (тссссс, про це нікому - плюс ми пильно його пантруємо!)....фотки за рік і "секретний Миколайко".... А от цього року все довелось переграти. Вирішили здибатися під відкритим небом і зробити коло Кайзервальдом. Це вже теж потроху стає традицією - почати від Баба Род, а тоді, із підзарядкою енергетики давнього капища - обійти вервечкою всі вершини. Не без пітстопів ;)

Отож, зібралися ми на наше "корпоративне" кулко Знесінням. Холод - бррррр, такий очікуваний сніжок саме нині почав сіятись крупкою. Але це не зупиняло, а навпаки- додавало містики :). Але цей допис взагалі то задумувався геть не про наші святкування і не про Кайзервальд, і навіть не про холод. А про міні-забавочку, щоб трохи розважити товариство "на ходу". А надихнула мене, як то нерідко траплялось вже, сестричка-"ідей-бричка" хіх :) - вона класно описала взагалі віддалену забавку для колег по роботі.

Значить, у нас ідея була така: загадати усіх присутніх, та по черзі їх відгадувати. Кожен відгаданий - урочисто тягне печивко із віщуваннями. Отако просто. 

 

Але ділюсь скоріше ідеями загадок, які тут можна використати:

  • анаграми: букви імені та прізвища перемішані так, що виходить щось геть інше - класно б використати ці та лише ці букви
  • ребуси: є купа правил відгадування ребусів, але можна використати базові: назви того, що на малюнку, читаються або повністю, або частково (апострофи спереду та ззаду означають, що відповідну кількість букв спереду чи ззаду, відповідно, не треба читати вголос). У нас "особливим" елементом було завдання порахувати другу похідну від особи (відгадкою було ім'я внучки :))
  • віршовані загадочки: тут головне не поетичний талант, а щоб віршик був про того, кого загадали ;)
  • кросворд: питання, які легко вирішуються у компанії, що знає одне одного, ведуть до зашифрованого слова-відгадки
  • гра зі словами чи числами: якусь характерну назву (в нашому випадку це був заголовок майбутньої кандидатської дисертації ;)), дату (як от дату народження) чи інше "впізнаване" число можна закамуфлювати по-різному: забрати пробіли чи крапочки, чи позбутися всіх голосних, або ж якось системно зробити заміну ну чи написати задом наперед....
  • "цифровий код": геть позичена звідси ідея про те. щоб букви закодувати цифрами та кудись їх підставляти: у нашому випадку спершу треба було навести на тему, що стосується загаданої абревіатури, тоді вставити у рівняння відповідні цифри, порахувати - а кінцеве число я просто використала у невеличкій "показусі", яка пізнавана чисто в нашій компанії.

***********************************************************************************

А на кінець цього мікро-посту - вигляд вечірньої панорами із місця, де ми палили вогонь, колядували, присипані сніжною крупкою, пили гарячий глінтвейн, їли тістечка-картопельки і просто тішились товариству одне одного. 

З новим роком усіх! Хай 2021 виявиться цікавим і добрим до нас :)






Немає коментарів: