суботу, 26 квітня 2008 р.

Екскурсія Віднем (частина 2)

*** ТРИ ГОДИНИ У ВІДНІ ***

нус..:) продовжуємо...

Роздивишись величний оперний театр, вирушаємо направо широкою вулицею (Opern ring), прямуючи якою по праву руку побачимо міський парк (Burggarten), що розкинувся за Зимовою резиденцією Габсбургів - Гофбургом (Hofburg), що водночас служила основним місцем перебування імператорів у Відні - а теперішній міський парк створювався як приватний сад імперського палацу. До речі, якщо згадали про Зимовий хауз імператорів, то Літній варіант носить назву Шонбрунського палацу (Schönbrunn Palace). Про Гофбург побалакаємо трохи далі, бо продовжуємо нашу дифіляду :). Якраз зараз можна звернути направо, там де парк прилягає до заднього виходу з палацу, і роздивитись (правда з тилу!) пафосну імператорську резиденцію.

Кинувши оком на парк, треба просто розвернутись через ліве плече та повернутись на ту саму широку вулицю і продовжити рух далі.

По ліву руку відкривається панорама площі, на яку виходять два великі музеї - художньо-історичний (Kunsthistor Museum), де зібрані найбільші колекції творів знаменитих художників Брейгеля, Дюрера, Рембрандта, Рафаеля, Тіціана, Веласкеса та інших, та природничий (Naturhistorisches Museum). Посередині між цими величезними музеями розташований пам'ятник імператриці Марії-Терезі.

По праву руку видно масивні неокласичні міські ворота (Burgtor) з 5 арками, що служать парадним входом до імператорської резиденції Гофбург. Ці монументальні ворота - все, що залишилось від фортифікаційного муру.

Пройшовши крізь одну з арок, можна зрештою потрапити на широку Площу Героїв (Heldenplatz) перед центральним входом в Гофбург, який можна назвати Австрійським "Білим домом", бо нині це резиденція президента Австрії. Крім того в приміщенні Гофбургу розміщена Національна бібліотека Австрії, а також -- скарбниця династії Габсбургів!

Трішки історії: відомо, що на місці Гофбургу був побудований середньовічний замок, в якому вже у 1279 році жили австрійські правителі. Практично кожен із Габсбургів розширяв палац та додавав чогось нового: ворота, конюшні, ... хтось добудовавув ціле крило :) Якщо повернутись спиною до палацу, можна розгледіти верхівки готичної віденської Ратуші над зеленими дерева.... хоча зеленість дерев кардинально залежить від пори року :) - саме в той бік далі прямуємо, прямо через парк. Оминаємо цікаву будівлю на кшталт грецької: з колонами та скульптурою оголеного (чи може майже оголеного?) парубка.

Пересікаючи парк з симпатичними клумбами, залишаємо справа "грецьку будівлю"...(не вдаючись у деталі, знаю лише що вона називається Tempel Theseus (на рисунку нижче позначений цифрою 1) - щось типу храму Тесея :) ) і прямуємо в напрямку міського театру (Burg theater, цифра 3 на рисунку). Варто звернути увагу, що за огорожею зліва знаходиться Віденський парламент (Parlament, цифра 2 на рисунку), на який за браком часу можна поглянути через ковані двері :).

Дійшовши до міського театру, через дорогу від нього бачимо розкішну ратушу (Rathaus), готичний стиль якої покликаний представляти владу та вплив міської буржуазії:

Забігаючи наперед, далі по Рінгштрассе можна побачити Віденський університет, який разом з міським театром і ратушою утворюють один з найгарніших в місті архітектурних ансамблів.

До завершення екскурсії залишилось відвідати два храми. Щоб побачити перший із них, доведеться трішки відхилитись від обраного раніше напрямку та повернутись до міського театру. Якщо обійшти його навколо та пірнути в одну з вуличок - Bank gasse - що веде ніби далі "від театру", то поміж будинками можна вже побачити фрагменти старовинної Minoritenkirche (дослівно англійською це "Italian National Church of Mary of the Snows"). Перший камінь цього храму в стилі французької готики був закладений у 1276 році. Верхівка дзвінниці була кілька разів зруйнована та відновлена під час двох Австро-Турецьких війн, та в результаті набула плоскої форми.

Якщо повернутись на старий маршрут (тобто на вулицю, що веде між Ратушою та міським театром) , пройти до університету та минути його - потрапляємо у маленький парк (імені Зігмунда Фрейда :)), за яким видніється ще одна готична церква - Votivkirche. На жаль, ми не потрапили всередині через ремонтні роботи, тому про неї напише хтось інший :)))).

Якщо перетнути парк Фрейда перпендикулярно до церкви, можна вийти прямо до лінії метро - ну і на вокзал! Чух-Чух :)

2 коментарі:

chrishoneybee сказав...

Молодчинка! Відмінний звіт!
Чекатимемо на більше історій з твоїх багаточисельних подорожей )

Hugo Rebelo сказав...

hi!, can you add a tool to translate your blog?
thank you.

see you


http:\\coresemtonsdecinza.blogspot.com