суботу, 30 квітня 2016 р.

Смачні "вдалості"

Останнім часом маю кілька приводів почувати себе страшенно гордою. Ще б пак - я ж тепер не просто Олеся, чи не просто навіть молода дружина...я мама! А мама має вміти все :). Ну це так хотілося б, щоб виглядало моїм малятам - всезнаюча, мудра, вміюча.... Буду прагнути до того ідеалу :). А наразі прозвітую про дві "вдалості", яким я страшенно тішуся і які виявилися геть не страшними і не складними.

Перший витвір - мафіни із ягодами за супер-пупер-простим рецептом, запозиченим ось тут. Вперше спробувавши спекти їх, я була вражена тим, наскільки швидко і "безболісно" це робиться. І найголовніше - що інгредієнти геть "базові", які фактично завжди є під рукою в домі. Тепер коли гості вже десь під під"їздом, я починаю братися за мафіни :). Продублюю тут рецепт із своїми уточненнями (трохи менше цукру, бо було дуже засолодко).

Мафіни з ягодами:

Інгредієнти:
250 г пшеничного борошна (це ~390 мл)
150 г цукру (~150 мл)
2 ч.л. розпушувача
0.5 ч.л. солі
1/4 ч.л. меленого мускатного горіха
ванілін

100 г рослинної рафінованої олії (дещо менше 6 ст.л.)
180 мл молока

1 склянка ягід
===============================================
Можна використовувати свіжі ягоди в сезон, можна використовувати заморожені. Вишні без кісточок, чорниці, малина, смородина, ожина. Можна нарізати кубиками яблука, можна додати родзинки чи/та горішки. Можна поєднувати. Я пробувала робити з яблуками та родзинками, тому в тісто додавала ще й корицю :).

Вмикаємо духовку на 205*С.

В одній ємності змішуємо сухі інгредієнти:
просіяне борошно, цукор, мускатний горіх, розпушувач, ваніль, сіль. Вінчиком або ложкою добре перемішуємо сухі інгредієнти протягом 30-40 секунд, щоб все рівномірно змішалось з борошном

В іншій ємності змішуємо рідкі інгредієнти - молоко та олію.

Коли духовка нагрілась, готуємо форму для випічки. Це може бути форма для маленьких порційних мафінів, а може бути велика форма для випічки. Велику форму викласти пергаментним папером, торці змастити олією. Якщо це маленькі формочки - вкласти паперові формочки. Я свої силіконові змазала олією за допомогою силіконової щіточки.

Тепер вливаємо рідку частину в ємність з сухими інгредієнтами і ложкою (не вінчиком, не міксером) перемішуємо - десь 10-15 рухами. В результаті борошно має бути зволоженим, але тісто не має бути однорідним, будуть грудочки і це добре! Всипаємо ягоди (1 склянку) і ще буквально кількома рухами вмішуємо в тісто.

Ложкою викладаємо тісто в формочки (багато, майже до верху). В велику форму просто викладати все тісто і розрівняти ложкою, силіконовою лопаткою чи зволоженою рукою. Відразу ставимо в духовку.

Порційні невеликі мафіни будуть готові за 15-18 хвилин. Великий мафін з великої форми печеться 20 хвилин при температурі 205*С, а потім при меншій температурі (60-150*С) ще хвилин 20, щоб добре пропеклось в середині. Можна перевірити готовність дерев'яною паличкою - встромити паличку в мафін, якщо паличка виходить суха - мафін готовий.

Вийняти з духовки, дати постояти кілька хвилин у формі. Тоді вийняти і викласти на решітку вистигати.




Ось які у мене вийшли красунчики :):

  

 





Ну і реалізація другого рецепта - то взагалі просто мега-гордість :). Завжди думала, що випікати сирник можуть лише геть просунуті господині 80-го левела :). Або насправжді не так все страшно, або мої левели явно зросли ;). Вийшло не ідеально (основа трохи підкачала...але можна пекти взагалі без неї! ), але дуууже смачно. Рецепт запозичений ось звідси.

Знову ж таки продублюю рецепт. Єдина моя "зміна" - це рекомендація приготувати більше глазурі, бо у вказаній пропорції (по півтори столових ложки складників) мені вийшло геть замало. Треба або по 1.5 або й по 2 - глазурі забагато не буває!!! :D

Галицький сирник

Інгредієнти на основу:
1 склянка борошна
80 грамів маргарину, масла чи рослинно-вершкової суміші
1 жовток
Трохи більше, ніж половина склянки цукру
1-2 столові ложки сухого маку або ж 2 столові ложка з «чубчиком» макової маси (запарений перетертий мак з цукром)
1/3 чайної ложки розпушувача до печива

Інгредієнти на сирник:
0,5-0,7 кг жирного домашнього сиру
5 жовтків+2 білки
1 склянка цукру
Цедра з 1 апельсини та з 1 лимона
100 грамів масла (або ж маргарину чи вершково-рослинної суміші типу "Тульчинка")
1 ст. л. манки
Півсклянки родзинок
Ванільний цукор чи ванілін

Інгредієнти на глазур:
В однакових пропорціях змішати молоко, масло, цукор та какао. Для такої порції знадобиться по півтори столові ложки інгредієнтів. (див вище)

Готуємо основу. Борошно пересіяти з  розпушувачем на дошку гіркою, додати маргарин/суміш/масло і сікти великим ножем. Коли утвориться однорідна маргариново-борошняна крихта додати мак і продовжити сікти.Далі додати перетертий з цукром жовток і далі сікти, поки маса не стане однорідно-липкою. Деко, де випікатиметься сирник, застелити пергаментом для випікання, змастити маслом та посипати меленими сухарями (або борошном). За допомогою ложки викласти макову масу, розрівняти мокрими руками. Випікати при 160 градусах протягом 8-10 хвилин. Дістати з духовки, викласти поверх сирну масу. 


Для сирної маси домашній сир перетерти блендером до однорідної маси, додаючи масло/суміш/маргарин і трохи цукру та окремо збиті з цукром жовтки. Додати ванілін, цедру, манку. Додати окремо збиті в тугу піну білки, вимішати обережно ложкою. Родзинки обсипати невеликою кількістю борошна і додати до сирної маси. Готову сирну масу викласти на макову та випікати при 160 градусах протягом 45-50 хвилин.

Сирник дещо підросте, але коли буде вистигати - впаде, поверхня стане рівною. Глазур краще поливати, коли сирник вже вистигне і осяде.
 

Для глазурі з’єднати всі інгредієнти та варити на малому вогні поки суміш не стане однорідною. Полити готовою глазуркою готовий сирник і поставити на ніч в холодильник.


Мій сирник вийшов не дуже привабливим на перший погляд, але після ночі в холодильнику суперово різався і смакував ще краще. Основа хоч не дуже вдалась, але була настільки тоненькою, що то не зіпсувало нічого.




Смачного :).

Немає коментарів: