понеділок, 7 листопада 2011 р.

Свято "лисиць" :)

Розповім про одну Аглійську традицію, яка зовсім не пов"язана зі лисицями :). Святкування в ніч Гая Фокса....

Згідно із Вікі, Гай Фокс (Guy Fawkes) був одним із спільників так званої "Порохової змови" з боку англійських католиків з метою підірвати будівлю парламенту у Лондоні (1605 рік) в знак протесту проти короля Якова І, який симпатизував протестантам. Замах провалився, а Гая Фокса, який власноруч мав підпалити гнота, було страчено.
Ось такі факти повідає енциклопедія...А мої знайомі британці допомогли зрозуміти деяку двозначність свята: з одного боку, Гай Фокс був свого роду терористом, з іншого боку - він уособлює нелюбов до влади і нині може також асоціюватись із ненавистю до корупції, продажності та дволикості усіх форм влади (з цієї точки зору він постає ніби "Робін Гудом").

А ще є такий факт як популяризація :). Святкують нині ніч Гая Фокса із різнобарвними феєрверками та величезними вогнищами...пивом і веселощами. І вже ніхто, мабуть, до ладу не пояснить, що святкується і чому звучить ім"я Гая Фокса :): хтось запевняє, що його спалили на вогнищі, тому часом підпалюють опудало... "У Вогонь Гая Фокса!".
Коли знайомі запросили на святкування, то я, що наразі з англійською все ще трохи на "ВИ", спочатку не дуже зрозуміла, про що йдеться: якісь лисиці та й годі :). Потім пояснили, що і до чого...трохи поГуглила :)....і після заходу сонця подалась з усіма на свято.
Чекала, мабуть, чогось трохи грандіознішого (згадати хоча б наші ігри та забави на Івана Купала ;)), хоча була приємна атмосфера, гарні феєрверки та обіцяне вогнище. Один із знайомих вбрався у чорного капелюха та сховав лице під маску Гая Фокса - діти одностайно намагались то штовхнути його, то копнути, голосно викрикуючи погрози :). Було так цікаво поспостерігати, щось із опери: "таке мале, а вже німець" :).
А, зрештою, було пиво, та ще й не просто пиво - а Ель та Гіннес :).... і традиційну (мабуть у всьому світі) "козу" теж поводили.

Немає коментарів: